.
Στα ιαπωνικά "hanshi" σημαίνει "δάσκαλος υπόδειγμα". Πραγματικά δεν θα μπορούσε να αποδειχτεί καλύτερος για τους Έλληνες αθλητές ο δάσκαλος Tatsuo Suzuki, ο οποίος ακούραστα και με περίσσεια υπομονή διατέλεσε επί 40 χρόνια (1970-2009) επόπτης δάσκαλος των αρχών και τεχνικών του Karate-do Wado-ryu στην Ελλάδα, τόσο των δασκάλων όσο και των εκάστοτε νέων μαθητών που εμφανίζονται στο άθλημα. Ποίος είναι όμως ο Tatsuo Suzuki;
. 
Σύντομη βιογραφία του Tatsuo Suzuki (Ph.D.)

Ο Tatsuo Suzuki γεννήθηκε στη Yokohama της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 1928. Στα σχολικά του χρόνια (από 10 ετών περίπου) άρχισε να γυμνάζεται στο Kendo, ενώ η πρώτη φορά που ενδιαφέρθηκε για το μοντέρνο Karate ήταν στα 14 του χρόνια, το 1942. Ο πρώτος του δάσκαλος στο Γυμνάσιο ήταν ο Kimura ένας από τους καλύτερους μαθητές του Hironori Ohtsuka.
. Μέσα στα πρώτα έξι χρόνια εξάσκησης (το 1948, σε ηλικία 20 ετών) του απονεμήθηκε το 3ο Dan και τρία χρόνια αργότερα (το 1951, σε ηλικία 23 ετών) το 5ο Dan, από τον δεύτερο και τελευταίο δάσκαλο του, τον δημιουργό του Karate-do Wado-ryu Hironori Ohtsuka.

Στην ηλικία των 45 ετών (το 1973) ο Ohtsuka του απένειμε το 8ο Dan και παράλληλα τιμήθηκε (τον ίδιο χρόνο) με τον τίτλο του Hanshi από την Dai Nihon Budoku Kai. Ο τίτλος συνοδευόταν κι από ένα βαρύτιμο ασημένιο κύπελο που το παρέλαβε από τον Higashi Kuni no Miya, θείο του τότε ιάπωνα αυτοκράτορα και μέλους της Ανώτατης Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών.
.Από το 1945 έως και το 1956 γυμναζόταν μαζί με τον ιδρυτή του Karate-do Wado-ryu Hironori Ohtsuka στο κεντρικό γυμναστήριο του Τόκιο. Την περίοδο αυτή ταξίδεψε μαζί με το δάσκαλο του τόσο στην ιαπωνική ενδοχώρα όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας και επιδεικνύοντας το νέο άθλημα του Wado.
.Το 1963 επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Μ. Βρεττανία (και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής) μαζί με τους Arakawa και Takashima (όλοι εξέχοντες μαθητές του ιδρυτή του Wado) για προβολή και προώθηση του αθλήματος. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 1965 οπότε και ίδρυσε την Ομοσπονδία Wado (απευθείας υπαγόμενη στην ιαπωνική Zen Nihon Karate-do Renmei Wadokai). Με έδρα την Αγγλία και ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες, στα πρώτα μεταναστευτικά του χρόνια, αφού προσκάλεσε πολλούς άλλους δασκάλους από την Ιαπωνία και τους έδειξε τον τρόπο διδασκαλίας στον δυτικό κόσμο, διέδωσε το Wado Ryu σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα πρωτοήρθε το 1970 μετά από πρόσκληση της AKDA.
.
Μέσα σε λίγα χρόνια το Karate-do Wado-ryu έγινε το πλέον δημοφιλές είδος karate στην Ευρώπη. Το 1991, μετά από τις αξεπέραστες δυσκολίες στην Ιαπωνία για κοινή αποδοχή διαδόχου του "Hironori" Ohtsuka, και με σκοπό να προστατεύσει την ύπαρξη του Wado ίδρυσε την Wado International Karate-Do Federation (WIKF).

Παράλληλα με τους τίτλους στο Karate-do Wado-ryu ο Tatsuo Suzuki κατέχει το 2ο Dan στο Tenshin Koryu Bujutsu καθώς και το 1o Dan στο Judo. Ο δάσκαλος Suzuki είναι επίσης μέλος της International Budo Academy (IBA) ως Επίκουρος Καθηγητής και του έχει απονεμηθεί (από 25-1-05) ο τίτλος του "Doctor of Philosophy" (Ph.D.) για την διαβίου ενασχόληση, το συγγραφικό έργο και τη διδασκαλία του Karate-do Wado-ryu.

Ο Hanshi Tatsuo Suzuki μετά από 70 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με τις Αρχαίες Ιαπωνικές Πολεμικές Τέχνες και το Karate-do Wado-ryu, στο τέλος του 14ου Πανευρωπαικού Πρωταθλήματος Wado (Οκτώβριος 2009, Λευκωσία, Κύπρος) ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ενεργό δράση ως Δάσκαλος και ότι παραμένει μόνο Γενικός Διευθυντής της WIKF. Στη θέση του, ως επόπτη καθηγητή του αθλήματος σ' όλο το κόσμο, διόρισε τον επί χρόνια Βρεττανό μαθητή του Jon Wicks , αφού πρώτα του απένειμε (τιμής ένεκεν) το 8ο Dan WIKF.

Ο Tatsuo Suzuki μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε με θάρρος τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του, πέθανε στην κατοικία του ενώ κοιμόταν στις 12 Ιουλίου 2011, σε ηλικία 83 ετών.  Πολλοί ειδικοί του αθλήματος εκτιμούν ότι μαζί του "πέθανε" και το Karate-do Wado-ryu στην Ευρώπη.



.
.
Κάτω Χώρες (Ολλανδία), Ιανουάριος 2005
Επίδειξη Yakusoku kata Tanto dori με τη συνεργασία του Hirozi Fukazawa
και απονομή Διδακτορικού Διπλώματος από την IBA.
.